Preteky automobilov do vrchu JANKOV VŔŠOK

 Už po tretí krát sme mali možnosť podieľať sa na podujatí ktoré svojím významom zaberá celé Slovensko, a to Rýchlostný pretek automobilov do vrchu, ktorý sa pravidelne koná na JankovomVŕšku pri Bánovciach nad Bebravou v mesiaci august. Našou úlohou bolo v spolupráci s traťovými komisármi zabezpečiť na trati bezpečnosť pretekárov a vedľa trate bezpečnosť divákov. Tohtoročné preteky boli na rozdiel od minulých rokov rozdelené na dva dni a  to na 5. a 6. augusta 2000, čo bolo v sobotu a nedeľu. Našťastie počasie bolo celkom prijateľné až na niekoľko málo krátkych dažďových prehánok, ktoré vôbec nemali ani na nás ani na pretekárov nepriaznivý vplyv. Naše stanovištia boli umiestnené na trati a jedno na štarte. Cieľ bol zabezpečený dvomi stanovišťami, pričom jedno stanovište zahlasovalo na štart prejazd jednotlivých vozidiel cieľovou páskou a druhé stanovište prenášalo cieľové časy jednotlivých pretekárov do centra preteku na štarte, tak aby mohla byť priebežne spracovávaná výsledková listina jednotlivých kategórií.

Stalo sa počas preteku niekoľkokrát, že na trati zostalo nepojazdné, alebo havarované auto a v tej chvíli musel byť pretek z bezpečnostných dôvodov prerušený. Tieto skutočnosti sme oznamovali rádiovým spojením do štartu riaditeľovi preteku.

Počas týchto dvoch dní sme riadne preverili svoju vysielaciu techniku, niektorí zistili kde asi siaha ich hranica technickej spôsobilosti. Táto previerka technického vybavenia nikomu nebola na škodu a druhý deň prebiehal už v pohode bez akýchkoľvek problémov.

Časť nášho vysielacieho tímu musela v sobotu odísť domov, časť ale zostala na Jankovom Vŕšku spať v stanovom tábore, ktorý sme si na ten účel vytvorili. Ale to už je iná kapitola a o niečom inom.

Ak zhrniem v krátkosti naše účinkovanie na tohtoročnom Jankovom Vŕšku, musím opätovne pochváliť, ako realizačný tím, tak aj jednotlivých operátorov na stanovištiach po trati a v priestore štartu a cieľa. Každý z nich svojou disciplínou umom a technickými znalosťami prispel k bezproblémovému zabezpečeniu tejto veľkej akcie. Verím,že o rok sa opäť stretneme v plnej zostave tak ako v tento rok.

 Akcie sa zúčastnilo 18 osôb, 9 osobných vozidiel vybavených rádiostanicou a ručnými rádiostanicami.

Naše účinkovanie na tomto podujatí bolo náležite ocenené, čo prieslo v prospech nášho OCBR nezanedbateľné prostriedky ako morálne tak aj materiálne

© Démon 6.8.2000